© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas Universitāte (LU) aprīļa noslēgumā uzņem vairāk nekā tūkstoti skolēnu, lai iepazīstinātu ar nākotnes studiju vidi, studentu ikdienu un plašāk pastāstītu par studiju iespējām. Kā pagāja viena diena studenta kurpēs? Piedzīvotajā dalās studente Agnese Keita Birzniece no Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes (IZPF) un skolēns Kristaps Bāns, kurš vēlas kļūt par latviešu valodas un literatūras skolotāju.

Dienas laikā skolēnam bija iespēja apmeklēt ne tikai lekcijas, bet arī semināru, kas paver lielisku iespēju redzēt, kā praktiski arī studenti uzstājas, prezentē darbus, kā docētāji viņus vērtē. “Es biju ļoti pārsteigta, jo skolēns lekcijās veica pierakstus un tiešām mācījās. Leksikoloģijā pierakstīja dažādas definīcijas, lai gan vidusskolā tas vēl nav vajadzīgs. Var redzēt, ka skolēnam ir liela interese par šo studiju programmu,” iespaidos dalās Agnese Keita.

“Šī jau ir otrā reize, kad piedalos “Studenta kurpēs”. Noteikti būs arī trešā! Likās ļoti forša tā ideja - pavadīt dienu kopā ar skolēnu, atcerēties vidusskolas laikus. Arī manā profesijā (skolotājs) ir svarīgi atrast veidu, kā komunicēt ar skolēniem, tāpēc šī ir laba iespēja praktizēt,” viņa turpina.  

Vaicāta, vai bija kādas īpašas situācijas, ko piedzīvojusi kopā ar skolēnu, studente atminas, ka sanācis nedaudz apmaldīties un pazaudēt vienam otru Universitātes ēkā. Taču tas nav traucējis skolēnam iejusties, jo kursā Agnese Keita bijusi vienīgā, kurai līdzi bija skolēns un kursabiedri bija ļoti atvērti, kā arī gribēja iepazīties ar skolēnu. 

Savukārt skolēnam šī bijusi pirmā pieredze, piedaloties šajā pasākumā. “Beidzot izlēmu pieteikties un tiešām savu izvēli nenožēloju. Jau zināju, ko es vēlos studēt, bet bija grūti izvēlēties, kurā universitātē. Pēc šī pasākuma noteikti zinu, ka tā būs Latvijas Universitāte, jo man šeit tiešām iepatikās,” pauž skolēns Kristaps.

Uz jautājumu “Kādas bija lielākās atšķirības starp Tavu ikdienu vidusskolā un to, ko piedzīvoji Universitātes pasākumā?”, skolēns kā lielāko atšķirību min nodarbību garumu: “Vidusskolā mācību stunda ilgst vien 40 minūtes, taču Universitātē vairāk nekā stundu. Bet domāju, ka, ja tu mācies to, kas ļoti interesē, tad nav problēmu tik ilgi nosēdēt.”

Noslēgumā abi kā viens min, ka galvenais ir neuztraukties un komunicēt, kā arī noteikti nevilcināties un pieteikties pasākumam – arī tad, ja vēl neesi drošs par konkrēto studiju programmu.

Par pasākumu “Studenta kurpēs”

LU rīkotais pasākums “Studenta kurpēs” dod iespēju ikvienam vidusskolēnam vienu dienu iejusties studenta lomā, iepazīstoties ar studijām LU. Skolēnam kopā ar studentu ir iespēja piedalīties studiju procesā – lekcijās, semināros un laboratorijas darbos, iepazīt mācībspēkus, studiju programmu un infrastruktūru, uzzināt, kādas prasmes nepieciešamas, studējot attiecīgajā programmā, un kādas ir iespējas radoši izpausties ārpus studijām.

Dalīties

Saistītais saturs

Noslēdzies “Studenta kurpēs”! Skolēna pieredze Latvijas Universitātē
03.05.2024.

Noslēdzies “Studenta kurpēs”! Skolēna pieredze Latvijas Universitātē

Iepazīstot nākotnes studijas: viena diena “Studenta kurpēs”
29.04.2024.

Iepazīstot nākotnes studijas: viena diena “Studenta kurpēs”

Izzināt studenta ikdienu – viena diena “Studenta kurpēs”
26.04.2024.

Izzināt studenta ikdienu – viena diena “Studenta kurpēs”